Rebreather- Geri Solutucu Genel Çalışma Prensipleri

Anasayfa Rebreather- Geri Solutucu Genel Çalışma Prensipleri

Rebreather- Geri Solutucu cihazları genelde Sportif dalışlar, Askeri dalışlar, Bilimsel dalışlar, Ticari dalgıçlar ve Emniyet kuvvetleri dalgıçları tarafından kullanılıyor.

REBREATHER- GERİ SOLUTUCU GENEL ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

Rebreather-Geri Solutucu  anlamına geliyor. Ağzımızdan solunum sistemimize giriş yapan gaz karışımının DİLUENT (bunu hava diyerek sınırlamıyoruz, çünkü solunan karışım hava, nitrox, heliox, trimix gibi gaz karışımları da olabilir) metabolizmamızın çalışmasını sağladıktan ve tekrar solunum sistemi kullanılarak dışarıya atılmasından sonra bu atık gaz karışımında metabolizmanın ürettiği atık gazı kanister içinde scrubber ile filtre edip metabolizmanın kullandığı gazı bu karışıma ilave ederek tekrar solunabilir gaz karışımı haline getirilmesini sağlayan bir aygıttır. Dalışın derinliği, dip zamanı, amacı vs pek çok faktöre göre farklı karışımlar kullanılabilir.

Açık devre scuba sistemi dediğimiz klasik dalış sistemimiz içerisinde sadece tüp, bc, regülatör (1. ve 2. kademe), tüp basınç geyci bulunur. Bu sistemde tüp içerisindeki yüksek basınçlı hava regülatörün 1. kademesinde bulunulan derinlikteki ortam basıncı artı 8-10 bar gibi bir seviyeye indirilerek dalgıcın ağzında bulunan regülatörün 2. kademesine yollanır. Dalgıç ikinci kademeden solunum sistemine nefes alarak çektiği gaz karışımını metabolizmasında kullanır  ve nefes vererek metabolizmasının çalışması neticesinde ürettiği karbondioksit ve kullanmadığı diğer gazları (bunlar ya metabolizmada hiç kullanılmayan helyum, azot gibi gazlardır ya da bir kısmının kullanıldığı oksijen gazıdır) yine solunum sisteminden ikinci kademe içine üfleyerek (nefes verme) dış ortama suyun içerisine bırakır. Bu sistem tamamen bir tüketim sistemidir yani suya verilen bu gazların tekrar solunabilmesi için bir işlem yapılmamıştır. Örneğin solunan gaz karışımı hava ise ve nefes alındığında % 21 oksijeni aldıysak metabolizmada bunun % 4 ünü kullanıp kalan % 17 i dışarı atıyoruz (1 atmosfer şartlarındaki yüzdedir) eğer 20 m de 3 bar X 0,21 = 0,63 gibi bir oksijen alırsak bunun % 12 sini kullanıp % 52 sini dışarı atarız). Bu büyük bir kayıptır çünkü sadece kullanılan % 4 lük oksijeni ilave edip metabolizmanın artık gaz olarak ürettiği karbondioksiti (CO2) süzebilseydik tüpümüzdeki hava karışımını daha uzun süre kullanabilecektik.

İşte rebreather bize bu TASARRUFU sağlıyor ve soluk verme ile solunum sistemimizden dışarı attığımız bu gaz karışımını dış ortama su içine değil dalgıcın sırtındaki rebreather cihazı içerisindeki bir kapalı ortama alıyor ve bu kapalı ortam içerisinde karbondioksiti (CO2) kimyasal maddeler ( Kireç – sodalime )  vasıtasıyla süzüp içerisine gereken gaz veya gaz karışımını ilave edip tekrar dalgıcın kullanımına sunuyor. Böylece dalgıç sualtında çok daha uzun süre kalabiliyor.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration